Kolory w kuchni
Atmosfera kuchni w dużym stopniu zależy od dobranej kolorystyki. Wiele osób decyduje się na stonowaną kolorystykę. Barwy te uważane są za bezpieczne oraz pasujące niemal do każdego stylu. Podobną funkcję pełnią kolory neutralne, takie jak biel. Warto jednak pamiętać o kolorystycznych dodatkach bądź akcentach.
Dzięki nim nasza kuchnia nabierze nieco innego charakteru. Z kolei jeśli lubimy intensywne, wyraziste kolory, to nie musimy się ich obawiać. Równie dobrze prezentują się one w kuchni. Jest to co prawda nieco nowatorskie i oryginalne rozwiązanie, lecz z pewnością sprawi ono, że nasza kuchnia będzie się wyróżniać na tle pozostałym. Coraz więcej osób decyduje się na zastosowanie różnych wzorów w kuchni.
Jeśli spodoba się nam taki pomysł, to musimy pamiętać o stosowaniu umiaru. W takiej sytuacji ograniczmy ilość kolorów, ponieważ uzyskamy efekt odwrotny do zamierzonego. Ciekawym rozwiązaniem jest także połączenie poszczególnych kolorów. Czerwony może się dobrze komponować z białym, a nawet czarnym. Za pomocą odpowiednio dobranych kolorów możemy również optycznie powiększyć bądź pomniejszyć pomieszczenie kuchenne.
Jeżeli nasza kuchnia jest niewielkich rozmiarów, to lepiej zdecydować się na jasną kolorystykę. Dzięki niej kuchnia będzie optycznie większa. Ciemne kolory mają odwrotne działanie – sprawiają, że pomieszczenie będzie się nam wydawać mniejsze. Ponadto pamiętajmy, żeby odpowiednio dopasować kolorystykę ścian do zastawy stołowej oraz innych elementów kuchennych. Dzięki temu całość będzie spójnie komponować się ze sobą.