Mięso – jakie najzdrowsze?

Mięso – jakie najzdrowsze?
www.cech-optykow.pl

Zdrowa dieta powinna uwzględniać różnorodne produkty, które dostarczą organizmowi odpowiednich substancji odżywczych. Ważnym elementem codziennego menu jest mięso.

Dostarcza ono pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego oraz żelazo, które potrzebne jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto organizm lepiej przyswaja białko zwierzęce niż roślinne.

Wiele osób z niechęcią sięga po produkty mięsne ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Mięso warto jadać, ale należy też wiedzieć, które jest najzdrowsze.

Przede wszystkim najkorzystniejsze dla naszego zdrowia jest mięso z kurczaka, indyka lub cielęcina. Wołowinę oraz wieprzowinę lepiej unikać bądź spożywać ten rodzaj mięsa w ograniczonych ilościach.

Dlaczego? Czerwone mięso jest bardziej tłuste i spożywane w nadmiarze może doprowadzić do miażdżycy, zawału serca oraz chorób nowotworowych. Mięso białe zawiera nie tylko mniej szkodliwych tłuszczów, ale przy tym również duże ilości kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla zdrowia.